25 Mart 2014 Salı

İnternete Nasıl Bağlanırız?

İnternet Bağlantısı    

İnternete bağlanmak için gerekli olan malzemeleri iki bölümde inceleyebiliriz.
Bunlar;
Donanım ve yazılım olarak adlanrılır.

İnternete Bağlanmak İçin Gereki Donanımlar

Ethernet Kartı
Bilgisayar ile modem arasındaki ilişkiyi sağlayan parçadır. Günümüzde ethernet kartları kablolu ve kablosuz olarak modemle ilişki kurmaktadır.





Modem
Dijital bilgileri analog bilgilere, analog bilgileri dijital bilgilere dönüştüren alet olarak tanımlanabilir. Günümüzde en fazla kullanılan modemler ADSL Modem olarak isimlendirilir. Modemler kablolu ve kablosuz olarak ikiyi ayrılır.




Kablo
Kablolu modem ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı sağlamak amacıyla kullanılır. Günümüzde en çok kullanılan kablo CAT5 olarak isimlendirilir. Kabloların uclarına RJ45 isimli parçaların takılması gerekir.




Telefon Hattı
İnternet bağlantısı için gerekli olan parçalardan biri ve belki de en önemlisi telefon hattıdır. İnternet bağlantınızın hızı, yükleme, indirme kapasitesi, bağlantınızın sürekli olması telefon hattınıza bağlıdır. Önceleri internet bağlantısı için telefon gerekli olmasına rağmen şimdiler de telefona gerek kalmamıştır.


İşletim Sistemi

  • Windows
  • Android
  • Pardus
  • Linux
İnternet Tarayıcıları

  • İnternet Explorer
  • Google Chorme
  • Mozilla Firefox
  • Opera



Gerek bilgisayar gerekse diğer aletlerle internete bağlanmak için mutlaka işletim sistemlerine gereksinim vardır. İşletim sistemleri kullanılan aletlere ve işletim sistemini üretne firmalara göre değişiklik göstermektedir. Günümüzde en yaygın kullanılan işletim sistemleri şöyle sıralanmaktadır. Windows İşletim Sistemi, Unix, Pardus, Android bunlardan bağzılarıdır.

Bilgisayar Ağları
İki yada daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek oluşturdukları yapıya bilgisayar ağı denir.



Bilgisayar Ağlarının Amaçları
  • Ağa bağlı tüm bilgisayarlar birbirleri ile iletişim kurabilir, aynı kaynakları paylaşabilir.
  • İletişim kolaylığı. Ağ kullanan insanlar mail, chat odaları, videoları vb. daha kolay ve etkili iletişim kurabilirler.
  • Donanım paylaşımı. Ağ dünyasında, ağ üzerindeki herhengi bir bilgisayar ağda paylaşılan donanım kaynaklarına ulaşabilir ve bunları kullanabilir.
  • Dosya, veri veya bilgi paylaşımı. Ağdaki yetkili kullanıcı ağ üzerindeki diğer bilgisayarlardaki veri ve bilgilere ulaşabilir. Ağdaki bu bilgi ve verilere kolayca ulaşabilme seçeneği birçok ağın önemli bir özelliğidir.
  • Yazılın paylaşımı. Ağa bağlı kullanıcı ağdaki uygulama programlarını uzaktaki bilgisayarlara kurabilir.

Büyüklüklerine Göre Bilgisayar Ağları


Yerel alan ağları (Local Area Networks-LAN) 
Genelde tek bir bina içerisinde kurulan ağları tanımlar. LAN için temel amaç aynı yapı içinde kullanılan bilgisayarların bazı donanımları paylaşmasını, ortak çalışma ortamını sağlayarak zamandan tasarruf edilmesi sayesinde bilginin hızlı bir şekilde okunması ve işlenmesini sağlamak. 



Metropolitan Alan Ağları (Metropolitan Area Networks-MAN) 
Daha geniş bir bilgisayar ağ grubunu kapsar. Metropolitan adıyla anılmasının sebebi, bu tür ağların genelde bir şehrin tümünü veya büyük bir kısmını kapsıyor olmasıdır. 



Geniş alan ağları (Wide Area Networks) 
Geniş alan ağları ülkenin veya dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış yerel alan ağlarını ya da metropolitan alan ağlarını birbirlerine bağlar. 


Telif Hakları ve Dijital Yazarlık

  Telif Hakkı özgün ve yaratıcı eser sahiplerine (yazar, sanatçı, besteci, tasarımcı, vb.) belirli bir süre için yasayla tanınan manevi ve ekonomik haklardır.Telif hakları fikirleri değil, fikirlerin ifade etme biçimini koruma altına almaktadır. Telif haklarının temelde kişisel ve toplumsal olmak üzere iki amacı vardır. Kişisel amaç yaratıcı eser sahiplerini telif hakları aracılığıyla ödüllendirmek ve daha fazla eser üretmeye teşvik etmektir. Toplumsal amaç ise özgün ve yaratıcı eserleri belirli bir süre geçtikten sonra toplumdaki herkesin yararlanmasına sunmaktır. Telif hakkı yasaları hangi eserlerin korunup hangilerinin karunmadığını tanımlar, eser sahiplerinin ve kullanıcıların haklarını düzenler ve eser sahibiyle kullanıcı arasında bir denge kurar.

     Elektronik Yayınlarda Telif Hakları

     Bilindiği gibi, dijital yayın teknolojisi eserlerin çoğaltım ve dağıtım giderlerini büyük ölçüde azaltmış ve eserlerin kopyalanmasını kolaylaştrımıştır.Ücretsiz erişilebilen bilgi kaynaklarının sayısı hızla artmaktadır. Bu gelişmelerle birlikte telif hakkı anlayışı da değişmekte, çoğaltma, yayma, koruma, arşivleme, elektronik bilgi edinme özgürlüğü, elektronik bilgi ticareti gibi kavramların yeniden tanımlanması gerekmektedir. Öte yandan, gelişen teknoloji telif haklarının korunması için de yeni olanaklar sunmaktadır. Örneğin, elektronik ortamdaki eserlerin telif haklarını korumak için digital filigran vb. gibi teknolojik çözümle sunulmakta, telif hakları elektronik telif hakkı yönetim sistemleri aracılığıyla izlenmeye çalışılmaktadır.



          Yazılım, Telif Hakkı ve Kopyalama:
     
     Bilgisayar yazılımları da telif hakları kapsamına girer ve bunların uygun olmayan yollarla çoğaltılması ve üçüncü şahıslara dağıtılması suç sayılmaktadır. Lisans almadan herhangi bir yazılımı bilgisayarda kullanmak telif hakkı ihlalidir. Lisans, yazılımı satan temsilciden alınır. Yazılım, özel paketinde ve fatura alınarak satın alınmalıdır. Lisanslı bir yazılımın lisans şartlarında müsaade edilenden fazla sayıda kopyalanarak çoğaltılması da telif hakkı ihlalidir

    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK), Türk Ceza Kanunu (TCK), Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Markaların Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname hükümleri gereğince “Korsan yazılım kullanılması, kopyalanması veya satışa sunulması” suçtur. Bilerek veya bilmeyerek korsan yazılım kullandığı tespit edilen şirketler ve kurumlar hakkında cezai işlemler yapılır.

      Paylaşma ve Ödünç Verme: 

     Bazı yazılımlar, yazılımı yapan kişi veya kurumlar tarafından belli sayıdaki bilgisayarlara kurulmak şartıyla dağıtılabilir. Bu dağıtımın yapılması, yazılımı yapan kurum veya kişi tarafından bilinir ve kanunen bir sakıncası yoktur.

      Dosyaların Ağ Kanalıyla Transfer Edilmesinin Sonuç ve Yaptırımları:

     Dosyaların fiziksel olarak dağıtımı suç oluşturduğu gibi ağ kanalları kullanılarak da dağıtımının yapılması yine 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK), Türk Ceza Kanunu (TCK), Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Markaların Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname hükümleri gereğince suç teşkil etmektedir.

    Paylaşım Yazılımı:

     Bu tür yazılımlar belirli bir süre (genelde 30 gün) kullanılmak üzere ayarlanmış, bu sürenin bitimi sonrasında ise programı kullanmak için lisans anahtarı alınması gereken yazılımlardır. Zaman sınırlı yazılımlar da denir. Deneme süresi boyunca programın bazı özellikleri programı yapan firma tarafından kısıtlanmış olabilir.

    Kamuya Açık Yazılım:

    Kullanımında belli bir sınır olmayan, kamuya açık olan ve parayla satılması yasak olan yazılım türüdür.

    Kullanıcı Lisansları:

     Yazılım şirketi ile yazılımı satın alan kullanıcı arasında yapılan sözleşmedir. Bu sözleşme içerisinde yazılımın nasıl kullanılacağı, kaç bilgisayara bu yazılımın kurulabileceği ve varsa diğer kısıtlamalar belirtilir.

    Dijital Okuryazarlık

    Dijital teknolojileri kullanarak bilgi üretmek ve mevcut bilgileri etkili ve eleştirel bir biçimde değerlendirmektir. Bu süreçte bilgisayar donanımı, yazılımı, internet ve cep telefonu kullanılır. Fakat, dijital okuryazarlık için sadece bilgisayar kullanmayı bilmek yetmez. Dijital okuryazarlık aynı zamanda bilgiyi etkin şekilde bulma, kullanma, değerlendirme, özetleme, sentezleme, oluşturma ve sunma becerilerini kapsar.

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları

İlköğretim çağındaki çocukların dikkat etmesi gereken hususlar aşağıda listelenmiştir.

  • İnternette sohbet ederken, mesaj panosuna mesaj gönderirken, adınız, soyadınız, adresiniz, telefon numaranız gibi kişisel bilgilerinizi ve kredi kartı numaranız asla vermeyin.
  • Diğer kişilere internette kullandığınız adınızı ya da parolanızı söylemeyin.
  • Web sitesinin "Güvenlik Politikası"na bakın ve sitenin sizden istediği bilgileri ne amaçla kullanacağını öğrenin.
  • İnternette aileniz ile birlikte gezinin. Eğer ailenizin zamanı uygun değilse, ziyaret ettiğiniz siteleri ailenize söyleyin.
  • Bir aktivite ya da oyuna katılabilmeniz için sitenin çok fazla kişisel bilgiye ihtiyacı yoktur. Bu nedenle gereğinden fazla bilgi vermeyin, gerekirse siteyi terk edin.
  • Bazı insanların kötü niyetli olabileceklerini ve çocuk olmadıkları halde çocuk gibi davranabileceklerini unutmayın. Bu nedenle internette tanıştığınız kişileri ailenize söyleyin.
  • Ayrıca yeni tanıştığınız kişilerden aldığınız mesajları ailenize gösterin ve onların onayı olmadan bu mesajlara cevap vermeyin.
  • Ailenize sormadan internet aracılığıyla hiçbir şey satın almayın ve hiç bir koşulda kredi kartı numarası vermeyin.
  • Eğer hoşlanmadığınız bir şeye rastlarsanız yada ailenizin, sizin görmenizden hoşlanmayacağını düşündüğünüz bir şeye rastlarsanız, geri tuşuna basın ya da oturumdan çıkın.
  • İnternetle ilgili konular hakkında hiçbir şeyi ailenizden saklamayın.
  • Eğer birisi size resim gönderir, gitmemeniz gereken bir siteyi ziyaret ermenizi önerir yada uygun olmayan bir dille konuşmayı önerirse, ailenizi durumdan haberdar edin.
  • Ailenizi onayı olmadan internette tanıştığınız hiç kimseyi aramayın.
  • Aileniz yanınızda olmadan ve onaylamadan interntte tanıştığınız kimseyle buluşmayın.
  • İnternette tanıştığınız kimseye, ailenizin izni olmadan hiçbir şey göndermeyin.
  • İnternette iyi bir dil kullanın ve nazik olun.