İnternete bağlanmak için gerekli olan malzemeleri iki bölümde inceleyebiliriz.
Bunlar;
Donanım ve yazılım olarak adlanrılır.
İnternete Bağlanmak İçin Gereki Donanımlar
Ethernet Kartı
Bilgisayar ile modem arasındaki ilişkiyi sağlayan parçadır. Günümüzde ethernet kartları kablolu ve kablosuz olarak modemle ilişki kurmaktadır.
Dijital bilgileri analog bilgilere, analog bilgileri dijital bilgilere dönüştüren alet olarak tanımlanabilir. Günümüzde en fazla kullanılan modemler ADSL Modem olarak isimlendirilir. Modemler kablolu ve kablosuz olarak ikiyi ayrılır.
Kablo
Kablolu modem ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı sağlamak amacıyla kullanılır. Günümüzde en çok kullanılan kablo CAT5 olarak isimlendirilir. Kabloların uclarına RJ45 isimli parçaların takılması gerekir.
Telefon Hattı
İnternet bağlantısı için gerekli olan parçalardan biri ve belki de en önemlisi telefon hattıdır. İnternet bağlantınızın hızı, yükleme, indirme kapasitesi, bağlantınızın sürekli olması telefon hattınıza bağlıdır. Önceleri internet bağlantısı için telefon gerekli olmasına rağmen şimdiler de telefona gerek kalmamıştır.
İşletim Sistemi
- Windows
- Android
- Pardus
- Linux
- İnternet Explorer
- Google Chorme
- Mozilla Firefox
- Opera
Gerek bilgisayar gerekse diğer aletlerle internete bağlanmak için mutlaka işletim sistemlerine gereksinim vardır. İşletim sistemleri kullanılan aletlere ve işletim sistemini üretne firmalara göre değişiklik göstermektedir. Günümüzde en yaygın kullanılan işletim sistemleri şöyle sıralanmaktadır. Windows İşletim Sistemi, Unix, Pardus, Android bunlardan bağzılarıdır.
Bilgisayar Ağları
İki yada daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek oluşturdukları yapıya bilgisayar ağı denir.
Bilgisayar Ağlarının Amaçları
- Ağa bağlı tüm bilgisayarlar birbirleri ile iletişim kurabilir, aynı kaynakları paylaşabilir.
- İletişim kolaylığı. Ağ kullanan insanlar mail, chat odaları, videoları vb. daha kolay ve etkili iletişim kurabilirler.
- Donanım paylaşımı. Ağ dünyasında, ağ üzerindeki herhengi bir bilgisayar ağda paylaşılan donanım kaynaklarına ulaşabilir ve bunları kullanabilir.
- Dosya, veri veya bilgi paylaşımı. Ağdaki yetkili kullanıcı ağ üzerindeki diğer bilgisayarlardaki veri ve bilgilere ulaşabilir. Ağdaki bu bilgi ve verilere kolayca ulaşabilme seçeneği birçok ağın önemli bir özelliğidir.
- Yazılın paylaşımı. Ağa bağlı kullanıcı ağdaki uygulama programlarını uzaktaki bilgisayarlara kurabilir.
Büyüklüklerine Göre Bilgisayar Ağları
Yerel alan ağları (Local Area Networks-LAN)
Genelde tek bir bina içerisinde kurulan ağları tanımlar. LAN için temel amaç aynı yapı içinde kullanılan bilgisayarların bazı donanımları paylaşmasını, ortak çalışma ortamını sağlayarak zamandan tasarruf edilmesi sayesinde bilginin hızlı bir şekilde okunması ve işlenmesini sağlamak.
Metropolitan Alan Ağları (Metropolitan Area Networks-MAN)
Daha geniş bir bilgisayar ağ grubunu kapsar. Metropolitan adıyla anılmasının sebebi, bu tür ağların genelde bir şehrin tümünü veya büyük bir kısmını kapsıyor olmasıdır.
Geniş alan ağları (Wide Area Networks)
Geniş alan ağları ülkenin veya dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış yerel alan ağlarını ya da metropolitan alan ağlarını birbirlerine bağlar.